Kompozycja mapowa prezentuje zasięg terytorialny wypasu kulturowego owiec w ramach otwartego konkursu ofert na realizację zadań publicznych Województwa Małopolskiego w obszarze ekologii i ochrony zwierząt oraz ochrony dziedzictwa przyrodniczego, z zakresu ochrony bioróżnorodności pn. „Małopolski wypas kulturowy – ekstensywne metody gospodarowania jako ekologiczny sposób zachowania bioróżnorodności i krajobrazu w 2024 r.”
Wypas kulturowy zwierząt trawożernych to jedna z ekologicznych form czynnej ochrony przyrody, przez zastosowanie ekstensywnych form gospodarowania tradycyjnych dla regionów górskich. Stosowany jest w celu zapobiegania sukcesji terenów cennych przyrodniczo i krajobrazowo, chroniąc tym samym ich poziom bioróżnorodności.
Poza aspektem przyrodniczym i krajobrazowym, Samorząd Województwa Małopolskiego wspiera wypas kulturowy owiec również ze względu na jego znaczenie gospodarcze dla obszarów o niekorzystnych warunkach gospodarowania oraz konieczność podtrzymania wytwarzania produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia tj. bryndza podhalańska, oscypek, redykołka oraz jako Chronione Oznaczenie Geograficzne – jagnięcina podhalańska. Zadanie to zatem wpisuje się w działania mające na celu ochronę dziedzictwa przyrodniczego, agrarnego, krajobrazowego oraz kulturowego Małopolski jako regionu karpackiego.
Dodatkowo w kompozycji prezentowane są lokalizacje bacówek.
Szczegółowe informacje o konkursie
Opublikowane: 2024-03-06
Ostatnia aktualizacja: 2024-03-06
Lista zmian
- 2024-03-06Aktualizacja danych po konkursie.
- 2024-01-18Utworzenie kompozycji mapowej.